Näin onnistut - Takuulla pehmoiset ja herkulliset lihapullat

tiistai 3. huhtikuuta 2018



Juhlapyhien jälkeen ihan tavallinen arkiruoka maistuu ah – niin hyvälle. Arkiruoan aatelia varmasti on itsetehdyt lihapullat.

Moni mieltää lihapullien valmistuksen vaivalloiseksi ja aikaa vieväksi. Jonkun mielestä itsetehdyistä lihapullista tulee helposti aina kivikovia ja sitkeitä ovikiiloiksi sopivia palleroita.

Lihapullat ovat kuitenkin itseasiassa suht nopeita ja helppoja valmistaa. Tällä reseptillä niistä tulee myös takuulla ihanan pehmeitä ja herkullisia.  Huomioi myös muutama tärkeä seikka jotka avaan alla olevassa tekstissä.
Näitä ohjeita noudattamalla sinulla on varmasti vielä mustavyö lihapullien valmistuksessa.

Älä vaivaa ja sipulilla on väliä


Muista, että lihapullamassa saa pyörittää ja käsitellä mahdollisimman vähän. Massa sekoitetaan nopeasti vain juuri ja juuri sekaisin.
Itseasiassa jauheliha kannattaa paloitella paketistaan suht pieniksi paloiksi sekoituskulhoon. Varsinkin jos se on kovin isolla terällä jauhettua. Monesti ainakin ulkolaiset jauhelihat ovat.

Paras lihapullaliha on nautaa ja rasvaisuudeltaan korkeintaan noin 10 %. Naudanliha pysyy kasassa ilman korppujauhojakin.

Jos olet tottunut käyttämään lihapullamassan teossa yleiskonetta ja lopputulos on aina kuivia palleroita niin syy saattaa juurikin olla siinä, että käsittelet sitä yksinkertaisesti liikaa. Unohda yleiskone. 

Myös sipulilla on väliä.
Sipuli kuuluu olennaisesti lihapulliin. Lihapullamassaan lisättävän sipulin pitää olla hienon hienoksi silputtua ja sipuli kuullotetaan aina pannulla pehmeäksi ennen jauhelihan joukkoon lisäämistä. 
Tässä versiossa sipuli kiehautetaan lisäksi vielä mausteiden kanssa kermatilkassa, jotta siitä tulee oikein pehmeän muhevaa ja maut sekoittuvat massaan tasaisesti.

Pari sanaa paistamisesta


Lihapullat valmistuvat helposti ja käryttömästi uunissa.
Uuni saa olla kuuma, jotta lihapullat kypsyvät nopsasti ja saavat samalla väriä.
Noin pingispallon kokoinen raaka lihapulla tarvitsee kypsyäkseen 15 min. kun uunin lämpötila on 225*C.

Voit tarkistaa kypsyyden halkaisemalla yhden pullan. Jos tarjoilet lihapullat kastikkeessa niin ne kypsyvät lisää. 
Tee siis kastike aina valmiiksi ennen lihapullien lisäämistä ja tämän jälkeen kastiketta kiehutetaan hiljalleen enää korkeintaan ihan muutama minuutti.
Ylikypsyttämällä lihapullasta myös tulee helposti kova ja sitkeä.

Lihapullat voi kypsyttää myös kastikkeessa. Tällöin ne kuitenkin kannatta ensin ruskistaa kevyesti pannulla tilkassa voita tai öljyä. 
Kypsennä lihapullia hiljaa poreilevassa kastikkeessa koosta riippuen noin 15-20 min.


Pehmoiset herkkulihapullat kermakastikkeessa


Tarvitset lihapulliin:
  • 400 g naudan jauhelihaa (mielellään suht vähärasvaista)
  • 1 keltasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 kananmuna
  • 1 naudanliha-annosfondi
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • ½ tl kuivattua timjamia
  • tilkka öljyä tai hieman voita
  • Huom: Fondista tulee riittävästi suolaa. Sitä ei tarvitse enää erikseen lisätä.

Tarvitset kermakastikkeeseen:
  • 3 dl kermaa
  • 1 dl vettä
  • 1 naudanliha-annosfondi
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna

Koristeluun tuoretta persiljaa tai basilikaa

Tee näin:
Silppua sipuli pieneksi silpuksi ja murskaa valkosipuli.
Kuullota sipuleita hetki pannulla öljyssä tai voissa.
Lisää pannulle kerma, mustapippuri, lihafondi ja anna hautua hiljaa poreillen pari minuuttia. Jos käytät lihaliemikuutiota niin murskaa se palasiksi.
Kaada sipuliseos kulhoon ja anna jäähtyä.
Paloittele jauheliha pienemmiksi paloiksi ja lisää kulhoon.
Lisää kananmuna ja sekoita seos esim. puuhaarukalla tai käsin tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, älä painele. Älä missään nimessä käytä yleiskonetta. Mitä vähemmän massaa käsitellään sitä pehmeämmät ja ilmavammat lihapullat saat lopputuloksena.
Anna massan tekeytyä muutama minuutti
Ota massasta ruokalusikalla nokareita ja muotoile niistä pyöreitä pullia kevyesti pyöräyttäen.
Paista uunissa 225*C 15 min.

Tee kastike.
Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa koko ajan sekoitellen.
Lisää lihapullat kastikkeen joukkoon ja anna kiehua vielä pari minuuttia.
Tarkista maku.
Koristele tuoreella persilja- tai basilikasilpulla ja roseepippureilla.

Kurkkaa blogistani myös nämä:

Loistavia lihapullareseptejä Kulinaari -blogista:


Pata: Maku Kitchen Life






22 kommenttia

  1. Pöh, just söin äsken ja nyt meinaa nälkä yllättää kun lukee tätä ohjetta... Pitää kokeilla huomenna tällä ohjeella! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut :D No mutta ei tarvitse miettiä mitä huomenna teet ruoaksi <3

      Poista
  2. Heissan Tinsku ja katoppa, meillä tehdään lihapullat melko samoilla ohjeilla ja hyvää tulee. Peuraa kun käytän jätän vielä tuon kananmunankin pois, ihan turhaa silloin.
    Kyllä lihapullat on arkiruokien kunkku ja kermakastikkeessa niin buenoo, nam!
    Aurinkoista kevättä sinne Tinskun keittiöön <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peruslihapullat on hyviä. Maistuu kaikille. Hyvä pointti muuten tuo peuranlihasta kananmuna pois. Kiitokset <3 Roppakaupalla valoa ja aurinkoa myös sinne teille <3

      Poista
  3. Eipä ole lihapullien voittanutta! ;-) Oma "arkiversioni" on mukaelma turkkilaisista lihapullista ja siihen tulee aina kanelia. Nämä sun pullat on kyllä superherkullisen näköiset tuossa kastikkeessaa. Ja kuvasta melkein jo tuntee tuoksunkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihapullat on kyllä ihan must! Perus lihapullarepsu on siitä kiva, että sitä voi sitten tuunailla just niillä lempijutuilla :)

      Poista
  4. Hyvä resepti ja hyviä vinkkejä. Sipulin pakollisuudesta olen tosin eri mieltä ja omaan suosikkireseptiini tulee béchamel-kastiketta ikään kuin kananmunan tilalle. Tosin kastiketta ei yleensä ole, jolloin korvaan sen ranskankermalla.

    Uunipullista en ole koskaan saanut kiveä pehmeämpiä, lienen paistanut liian kauan. Pitää kokeilla sinun uunivinkkejäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ari kommentista :) Tuo béchamel-kastike pitää laittaa kokeiluun. Kiitos vinkistä. Mukavaa ja aurinkoista viikkoa :)

      Poista
  5. Näin herkullisen lihapullakuvasi instassa ja oli pakko tulla katsomaan ohje, vaikkei ruokajutut juuri tapoihini kuulu, koska ruuanlaitto on mulle lähinnä pakko(liha)pullaa ;)
    Lihapullat kypsytän kyllä uunissa, mutta kehtaanko täällä tunnustaa, että olen tähän asti käyttänyt maustamiseen ranskalaista sipulikeittoa, koska en osaa maustamisen taitoa. Aina on liian vähän tai liikaa jotain, kun maistaminen ei auta makuaistin puutteellisuudesta johtuen.
    Sun ohje menee kyllä kokeiluun, koska haluan todelkakin jättää teollisen jauhepulverin pois. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Etanaelli :) Mukavaa, että tulit. Tämä on hyvin simppeli perus lihapullaresepti jota voi omien mieltymysten mukaan maustaa vaikka lisääkin, mutta fondi ja mustapippuri riittävät mainiosti <3

      Poista
  6. Kiitos siitä, että tiedän miten omista lihapullista tulee jatkossa nyt pehmeän ihania ja syötäviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minniekin pitää varmasti <3 Aurinkoista viikkoa ja terkkuja Minnielle <3

      Poista
  7. Kylläpä näyttääkin hyvältä. Minun mies on lihapullamestari, hän tekee lihapullataginea ja ai, että se on herkkua.
    Herkullista loppuviikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
  8. Oooh miten kaunis kuva! Ehkä hienoin lihapullakuva ikinä 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan kiitos <3 Joskus ihan tälläiset ilman turhia kikkailuja ja stailailuja toimivat. Kuvaaja tyttäreni Nasu. Miten onkin muuten saanut ahteristani noin kapean? :D Kävin vierailulla blogissasi ja jätin terveiset. Kerrassaan kutkuttavan hauska blogi <3

      Poista
  9. Heips! Tänään tein nää pullerot ja voi että oli hyviä :P Vähän jouduin soveltamaan timjamin osalta, koska sitä ei ollut, laitoin basilikaa ja soosin koristelin tuoreella oreganolla ja persiljalla. Nää menee jatkoon, kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos reseptistä! Mitäköhän näiden kanssa tarjoaisi? Perinteisesti perunamuussia? Aikomukseni oli tehdä tänään lihaperunasoselaatikkoa, mutta aikomukseni vaihtuu kyllä näihin lihapulliin. Mökkimme lähellä, Fiskarsissa, järjestetään vuosittain slow food, lähiruoka-festivaalit. Tarjolla on paljon ruoka- ja elintarviketuotteita lähivalmistajilta ihanassa ympäristössä, entisen ruukin alueella. Ostin sieltä kerran "vielä eilen kirmanneen karitsan" jauhelihaa ja tuli kyllä hyvät pullat. Pannulla paistoin ja tein aika jöllyköitä. Hyvä huomio tässä reseptissäsi on tuo liika vaivaaminen (monilla se ehkä johtuu makeiden pullien leivonnasta, jossa taikina vaan paranee, kun sitä, varsinkin alkuvaiheessa, alustaa hyvin ja vaivaa). Itse en ole siihen lihapullien teossa sortunut, laiska kokki, kun olen :).

    VastaaPoista
  11. Tein tällä ohjeella jo toisen kerran,nyt käytin jauhettua hirveä.En ole koskaan saanut näin pehmeitä ja maukkaita lihapullia.Kiitos tästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  12. There is definately a great deal to learn about this issue. I really like all of the points you’ve made. ice cream aurora

    VastaaPoista
  13. Olipa maukas ohje. Tänään söimme spagetin kera. Huomenna perunamuusilla. Joulun jälkeen maistatutan varmasti lapsenlapsille.

    VastaaPoista
  14. Olipa hyvä ohje. En ole näin hyviä lihapullia tehnyt koskaan! Lisukkeina oli perunamuusi, hunajoituja uuniporkkanoita, mustaherukkahilloa ja mummon kurkkuja. Mums!

    VastaaPoista