Pienet keksikupit suolaisille ja makeille täytteille


*Kaupallinen yhteistyö McVitie’sin kanssa.

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Digestive-kekseistä?

Usealle varmaan juustokakut. Digestive-kekseistä todellakin tulevat ne parhaat juustokakunpohjat, mutta ne sopivat paljon muuhunkin. 
Olinkin siis aivan innoissani päästessäni mukaan kaupalliseen yhteistyöhön McVitie’sin kanssa, ideoimaan erilaisia ja uusia käyttötarkoituksia McVitie’s Digestive-kekseistä.


Pieni puraisu historiaan


Tiesitkö muuten, että nimi Digestive on alun perin tullut ruokasoodasta? Ruokasoodan piti aktivoida ruuansulatusta ja helpottaa närästystä. No oliko asia sitten ihan noin? Siitä voidaan olla montaa mieltä

Digestive-nimi jäi kuitenkin pysyvästi käyttöön ja Digestiivikeksien teollisen valmistamisen aloitti vuonna 1892 McVitie's, joka on edelleen tunnetuin ja suosituin digestiivikeksibrändi.
McVitie'sin resepti on juurikin se aito, alkuperäinen ja salainen resepti on käytössä vielä tänäkin päivänä.

Löytyypä historiassa myös suurta draamaakin. 
Liekö jopa Beatlesin hajoamiseen liittynyt hitusen myös McVitie's Digestive-keksit.

Vuonna 1969 Beatles levytti Abbey Road -albumiaan EMI:n studioilla. Mukana studiolla oli myös Lennonin rakas, Yoko Ono.
Yoko Ono oli kuulemma pistellyt parempiin suihin ja ihan  lupaa kysymättä George Harrisonin kitaravahvistimen päälle pinotut digestiivit. 
Harrison tästä suivaantuneena haukkui Onon nartuksi. 
Kuten arvata saattaa - tilanteesta seurasi käsirysy Lennonin ja Harrisonin välillä.
Liekö tämä ollut yksi naula lisää tiensä päähän tulleen Beatles-yhtyeen arkkuun? 

Ihan sellaisenaan tai vähän tuunattuna


McVitie’s Digestive-keksit maistuvat tietenkin ihan sellaisenaan kahvin, teen tai oikein kylmän maidon kera.
Digestivet kuuluvat myös tietenkin juustotarjottimelle ja erityisen hyvää McVitie’s Digestive-keksit ovat, kun sipaiset keksin päälle kunnon nokareen aprikoosi- tai viikunahilloa ja sen päälle tuhdin palan sinihomejuustoa ja lämmität nopsasti mikrossa niin, että juusto vähän sulaa. 
Oi nam! Tämä on salainen paheeni!
Kun herkkuhammasta oikein kolottaa niin nopea apu siihen on suklaakuorrutteinen McVitie’s Maitosuklaa Digestive.



Suolaista ja makea sormisyötävää


Olen hurahtanut pieniin cocktailpala -tyylisiin pikkunaposteltaviin sormisyötäviin ja niiden ympärille myös ideoin McVitie's reseptini.

Ideana on pikkuiset tartaletti tyyppiset Digestive-keksikupit, jotka taipuvat sekä suolaisille, että makeille täytteille.

Sormisyötävissä on tärkeää, että ne pysyvät napakasti kasassa. Jos herkkupala on sen verran isompi, että sitä pitää puraista parikin kertaa niin siitä pitää saada kunnolla kiinni. Vaikka täyte olisikin höttöisempää, on kuitenkin tärkeää, ettei pohja murene käsiin ja valahda rinnuksille.

Ideoimani keksikupit valmistetaankin siis tuttuun tapaan Digestive-murusta, mutta sidotaan kiinni valkuaisella ja paistetaan nopsasti uunissa. Näin lopputuloksesta tulee tukeva, mutta rapsakka.
Keksikuppien muotteina voi käyttää pieniä voideltuja leivosvuokia tai jokaisen kotoa löytyvää syvää lusikkaa ja paperiasia muffinivuokia.

Täytteitähän keksikupeille voi sitten taas keksiä ihan loputtomiin. 
Salaatteja, tahnoja, hedelmiä, marjoja, rahkoja, jäätelöä tai vaikka pääsiäistyyliin mämmiä tai pashaa.

Itse intoiduin ilahduttamaan perhettäni palmusunnuntaina pienillä mangosta ja tuotejuustosta tehdyistä tipusilla.
Näyttävätkö ne tipuilta vai apaattisilta ankanpoikasilta – sen voi sitten kukin mielessään miettiä. Sanomattakin on silti selvää, että tipuseni vaativat vähän vielä harjoitusta. 



Pienet keksikupit suolaisille ja makeille täytteille

(noin 20 kpl)

Tarvitset:

Tee näin:
Murskaa keksit hienoksi muruksi. (voit käyttää tehosekoitinta tai laittaa keksit suljettavaan muovipussiin ja murskata ne lihanuijalla, kaulimella yms.)
Erottele kananmunista valkuaiset ja vatkaa rakenne kevyesti rikki haarukalla. (Huom. käytä kananmunasta ainoastaan valkuainen, jotta keksin maku ei muutu.)
Sekoita keksimurut ja valkuaiset keskenään.
Painele keksimassaa pieniin voideltuihin leivosmuottien pohjalle ja reunoille ohuelti.
Paista uunissa 180*C noin 5-7 min.
Irrota keksimuotit vuoista varovasti jäähtyneenä.

 Kikka 2. kun leivosmuotteja ei ole tai niitä on vähän

Leikkaa leivinpaperista noin 6*6 cm paloja.
Laita leivinpaperipalan päälle nokare keksimassaa ja painele ohueksi levyksi vaikka ison lusikan ”pesää” vasten. Voit käyttää apuna toista pientä paperipalaa niin taikina ei tartu sormiin.
Nosta jokainen levy esim. paperiseen muffinivuokaan ja asettele kuppimaisesti. (katso kuva alla.)
Paista uunissa 180*C noin 5-7 min.


Vinkki:
Keksikuppeja voi tehdä etukäteen ja ne säilyvät ilmatiiviissä purkissa hyvin. 
Kätevä emäntä/isäntä tekee keksikuppeja isomman satsin kerralla ja pakastaa ne helpoksi ja nopeaksi vierasvaraksi.








Vinkkejä täytteiksi


Keksikuppien täyttämiseen onkin sitten vain mielikuvitus rajana.
Hyväksi havaitsemiani on esimerkiksi:

Erilaiset majoneesi tai jogurttipohjaiset salaatit kuten:
tonnikala
katkarapu
italiansalaatti, perunasalaatti, joko itse tehden tai kaupasta ostaen ja/tai vähän tuunaten.
coleslaw
Ps. täytin osan myös itsetehdyllä pieneksi pilkotulla punajuuri- vuohenjuustosalaatilla.

Erilaiset tahnat:
liha
kala
kasvis

Makeat täytteet:
erilaiset rahkat marjoilla, hedelmillä tai ilman.
jäätelö
tuorejuustotäytteet
mousset
sesongin mukaan esim. mämmi, pasha yms.

Vinkki: Maikeille täytteille sopii mainiosti koristeeksi ja makua antamaan digestive-keksimuru. Voit myös hieman paahtaa keksimurua nopeasti kuivalla pannulla.

Käy katsomassa lisää herkullisia reseptejä ja vinkkejä McVitie’s Suomen sivuilta klikkaamalla Tästä

Kulinaari -blogissa oli valmistettu Mc Vitie'sin digestiveistä mehevää suklaa- vadelmatorttua ja valkohomejuustotartaletteja. Niiden reseptit löydät klikkaamalla Kulinaariin Tästä

Onko sinulla vielä joku kiva täytevinkki mitä ei vielä minun ehdotuksissa löytynyt?


Mukavaa ja herkullista pääsiäistä!

//tiina



PRINT RECIPE

6 kommenttia

  1. Mainio käyttövinkki ja muutenkin superherkulliset reseptit! Ihanaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset <3 Ihanaa ja rentouttavaa pääsiäistä myös teille <3

      Poista
  2. Siis ihan huippu idea! Jotenkin ei ole tällainen tullut edes mieleen!Testiin menee nämä. Mukavaa kiirastorstaita sinulle Tinsku ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti keksimurun sitomiseen käytetään voita, mutta halusin näistä tukevampia niin siitä tuo idea sitten lähti :) Samoin teille myös mukavia pyhiä <3

      Poista
  3. Onnomonom....kylläpä Digistive-keksit taipuvat moneen!
    Hyvää pääsiäisen aikaa ja koiravauvan odotusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä taipuvat ja nämä keksikupit ovat itseasissa mainioita hävikkiruoan torjumisessa. Pääsiäisestä jää vähän sitä ja vähän tota. Tähteet voi tarjoilla trendikkäästi.

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall