Vanhan ajan makaronilaatikko - Niin kuin Martat sen tekevät

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Makaronilaatikko joulupöydässä on aina ollut minulle vähän samanlainen kummastus kuin maksalaatikkokin. En tiedä kuinka maantieteellisesti nämä perinneruoat ovat Suomen ruokapöytiin juurtuneet, mutta ainakaan meillä ei kotiseudullani Länsirannikolla koskaan muistaakseni kumpaakaan ole joulupöydässä tarjottu.

Toisin sitten taas täällä Etelä-Suomessa ainakin makaronilaatikko ja nimenomaan makea sellainen on ehdottomasti perinteisiin kuulunut.
Lihatonta ja aavistuksen makeaa laatikkoa on tarjottu ja tarjoillaan erityisesti lihaisten pataruokien kuten karjalanpaistin lisukkeena.

Putkispagetin perässä Viroon

Se mistä kiinnostukseni vanhan ajan makaronilaatikkoon heräsi, on arvatenkin Martat.
Vietimme Klaukkalan Metsäkylän Marttojen kanssa tässä taannoin pikkujouluja ja samalla tuli puhetta myös perinteisistä jouluruoista, joista juurikin makaronilaatikko on ihan ohittamaton juttu.
Perinteisin ja paras tulee putkispagetista valmistettuna (etäinen muistikuva, että olen joskus kaupan hyllyllä nähnyt).
Marttojen kauhistukseksi joitain vuosia sitten putkispagetin saatavuus oli todella huonoa. Joko sitä ei valmistettu tai sitä ei tuotu enää Suomeen. Meren toiselta puolen kuulemma putkispagettia vielä sai.
No mitä siis tekee neuvokas Martta? Ottaa tietenkin meno-paluun Viroon ja muiden raahatessa verenmaku suussa halpaa olutta – pullisteli Marttojen matkalaukut putkispagetista.

Onneksi putkipastaa nykyään taas saa Suomestakin. Ainakin isompien markettien hyllyillä löytyy yhtä jos ei kahtakin versiota.


Vanhan ajan makaronilaatikko

lisukkeeksi noin 4-5.lle

Tarvitset:
n. 1 l vettä
200 g putkispagettia tai tavallista makaronia. Gluteenittomaan versioon esim. gluteeniton pennepasta.
2 tl suolaa
Munamaito:
2 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
¼ tl valko- tai jauhettua mustapippuria
Keitä makaronit lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jos käytät putkispakettia, katko ne ensin 3-4 osaan.
Kaada makaronit siivilään.
Laita makaronit voideltuun uunivuokaan.
Valmista munamaito vatkaamalla kevyesti kaikki ainekset keskenään ja kaada se makaronien päälle. Makaronien tulee peittyä munamaidosta.
Paista uunissa 150 - 170 *C reilun tunnin.

Tarjoile esim. lihaisten pataruokien tai lihapullakastikkeen lisukkeena.



Onko makea ja lihaton vanhan ajan makaronilaatikko tuttu juttu?
Onko se teillä kuulunut perinteisiin jouluruokiin tai muuten vaan liharuokien lisukkseisiin?

Mukavaa sunnuntai-iltaa vesisateesta huolimatta. 
Olihan se päivän maa valkoinen täällä etelässäkin.

//tiina


27 kommenttia

  1. Juu, heti muistu mieleen, että äiti teki sitä meillä, kun oltiin lapsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse tästä kyllä kuullut aikaisemminkin, mutta meillä ei muistaakseni tehty.

      Poista
  2. Tämä jouluruoka on minullekin täysin uusi tuttavuus. Maksalaatikkoa on meillä Varsinais-Suomessa syöty aina jouluna niin kauan kuin jaksan muistaa. Tosin se taitaa olla enemmän pohjanmaalais-sukuisen äitini perintöä. En muista sitä savolaisen mummini ruoista.

    Putkipastaa kyllä saa Suomestakin ainakin Tampereelta Culinariasta. Helsingistä uskoisin löytyvän myös Bucatini-pastaa helposti. Muistaakseni ostettiin sitä viimeksi Viini ja Ruoka -tapahtumasta. Täytyypä pitää silmät auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt löytyi yhtä sorttia myös ihan lähi K-Cittarista Klaukkalasta. Nykyään näköjään taas saa...hyvä niin. Ei tarvitse Marttojen lähteä putkipastan takia Viroon lähteä :D

      Poista
  3. Pomarkussa makaronilaatikko on kuulunut joulupöytään, kuuluuhan se satakuntalaiseen pitopöytäänkin. Meillä se on myös tehty putkimakaronista mutta suolaa ja varsinkin sokeria siihen on laitettu reilummin ja vielä ripaus kanelia päälle. Itse syön sitä graavikalan kanssa sinappikastikkeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satakunnassa itsekkin syntynyt, mutta en kyllä muista yhtään. :)

      Poista
    2. Merikarviallakin kuului joulupöytään. Eli kyllä sitä jouluna on Satakunnassakin syöty.

      Poista
    3. Meillä isomummun joulupöytään kuului makaroonilaatikko kanelilla ja tänä jouluna teen sitä myös itse.

      Poista
  4. Meidän perheen jouluihin ei ole kuulunut, eikä myöskään maksalaatikko. Herkullisen näköinen tuosta makaronilaatikosta kyllä tuli.
    Mukavaa alkanutta viikkoa Tiina ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvää se tavallaan olikin. Olisi pitänyt vaan olla sitä karjalanpaistia. Kuin myös mukavaa viikkoa Outi <3

      Poista
  5. Meillä äiti ja isoäiti teki tätä liharuokien lisukkeeksi, mutta joulupöydästä en tätä muista. Maksalaatikko kyllä löytyi joulupöydästä. Varsinais-Suomesta olen kotoisin.

    VastaaPoista
  6. Maksalaatikkoa aina oli varsinaissuomalaisessa joulupöydässä, mutta ei kyllä makaronilaatikkoa siellä näkynyt. Pitäiskö innostua kokeilemaan, mitä suku pitäisi ideasta...

    VastaaPoista
  7. Makea makaronilaatikko ja kunnon lihapullat olivat Hämeessä lauantairuokaa ja myös yhtenä osana joulupöydässä. Toivottiin muuten nytkin jouluksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin muuten, että olit myös kirjoittanut aiheesta kun tietoa aiheesta etsin. Pitäisiköhän itsekkin nyt sitten tänä jouluna tehdä. Hyväähän se oli :)

      Poista
  8. Jännää ettei tuohon ole sitten lisätty muita aineksia vielä, Mulla tuli täällä etenkin hihhuleiden piireistä löytyvä perinneruoka kugel, joka on hieman samantapainen,mutta siinä myös rusinoita.http://www.foodnetwork.com/recipes/dave-lieberman/noodle-kugel-recipe-1946564

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa joku kertoi, että mummu oli laittanut rusinoitakin ja kuulemma satakunnassa laitetaan vielä kaneliakin päälle. :)

      Poista
  9. Meillä äiti tekee tätä joka joulu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja satakunnasta on. Tämä kun kuvitteli, ettei siellä ainakaan ole perinteenä. Oppia ikä kaikki :)

      Poista
  10. Meillä isoäiti teki tätä aina joulupöytään. Harmi etten ole saanut koskaan talteen hänen käyttämäänsä reseptiä. Kiitos tämän Marttojen resepstin jakamisesta. Meillä ei koskaan syöty joulupöydässä maksalaatikkoa mutta kinkun lisäksi oli isoisän toiveesta myös "raavaan lihaa" aina. Ja totta kai jälkiruoaksi "sekametelisoppaa" kermavaahdon ja riisipuuron kera.
    Hyvää itsenäisyyspäivää ❤️

    VastaaPoista
  11. Meillä on aina ollut makaronilaatikkoa joulupöydässä. Kymenlaaksosta olen kotoisin. Kavereideni joulupöytään se ei kuulunut. Äitini puoleta se on meille tullut, mahtaako olla karjalalaista taustaa? Meillä siihen tulee vielä enemmän sokeria. Itse teen allergian vuoksi nykyään kauramaitoon ja onnistuu hyvin siitäkin, uunissa täytyy pitää tavallista maitoa kauemmin.

    VastaaPoista
  12. Meillä putkimakaronit keitetään maidossa ilman suolaa. Pukkilan perinneruoka joulupöydässä!

    VastaaPoista
  13. Tänä jouluna vihdoin tätä tarjolle. Köyliössä tämä kuului aina isoisoäidin pito- ja joulupöytään.

    VastaaPoista
  14. asuin lapsuuteni Uudellamaalla hämeessä.äitini teki tätä usein muulloinkin kun jouluna
    ei keittänyt ensin vedessä,van maidossa jota kyllä sekoitteli koko ajan pohjaanpalamisen estämiseksi.sokeria suolaa ja uuniin en muista laittoko kananmunaa,hyvää oli makeaa omat lapsenikin muistelevat mummon tekemänä vieläkin ja olen tehnytkin

    VastaaPoista
  15. Hämeessä myös kuulunut jouluun, niin kun muuhunkin juhla- ja pitopöytään. Anopilla oli aina jouluna ja omat poikani, jotka eivät pitäneet normi joululaatikoista, söivät vaan makaronilaatikkoa kinkun kanssa, Nyt kun se on kuulunut omaan joulupöytään jo useamman vuosikymmenen, myös poikien pojat tykkäävät. Kesälläkin kun yksi pojista tuli kanssamme mökille ja kysyin mitä haluaisi ruuaksi, pyysi tätä herkkua. En ole löytänyt putkispakettia nykyään, täytyykin laajentaa etsintää.

    VastaaPoista
  16. Hämeestä kotoisin oleva äitini teki tätä myös ja laittoi mukaan kardemummaa. En ole muualta tätä kuullut, mutta kardemumma sopii laatikkoon erinomaisesti!

    VastaaPoista