Itsetehty kotijuusto - perinneruoasta gourmeeksi

Piimäjuusto vai munajuusto? Vaiko sittenkin ihan vaan kotijuusto?

Kukin kutsuu parhaaksi näkemällään nimellä, mutta se on varma, että kyseessä on erittäin rakas perinneherkku hieman erilaisin variaatioin, joka on kuulunut kautta aikojen suomalaiseen pitopöytään.

Kotijuustoa voi syödä esim. tuorejuustona leivän päällä, karjalanpaistin kyytipoikana, keiton lisukkeena, mutta ehkäpä parasta se on kuitenkin (ainakin minun mielestäni) paistettuna ja tarjoiltuna lämpimänä jälkiruoaksi hillon tai marjojen kera.


Itsetehty kotijuusto


Tarvitset:
  • 3 l täysmaitoa (laktoositon käy myös hyvin, mutta ei UTH)
  • 1 l huoneenlämpöistä kirnupiimää/talouspiimää (AB yms. piimät mihin on lisätty maitohappobakteereja eivät kuulemma juokseta maitoa)
  • 3 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 1 tl suolaa

Nosta piimä huoneenlämpöön muutamaa tuntia aiemmin. (voi olla, vaikka yön yli) Huoneenlämpöinen piimä juoksettaa maidon paremmin. Tee näin myös kananmunille, jos säilytät niitä jääkaapissa.
Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja nosta pois levyltä.
Vatkaa kananmunat piimään ja sekoita seos varovasti kuuman maidon joukkoon.
Kuumenna seosta vielä hetki, mutta älä kiehauta.
Peitä kattila kannella ja jätä tekeytymään 30 -45 minuutiksi. Älä enää sekoita.
Kerää erottunut juustomassa reikäkauhalla siivilään ja siivilöi vielä hera, että saat kaiken juustomassan talteen.
Kaada juustomassa kulhoon ja sekoita siihen suola.
Vuoraa siivilä tai juustomuotti harsokankaalla ja kaada juustomassa muottiin/siivilään.
Laita päälle kevyt paino ja anna valua kylmässä seuraavaan päivään.

Vinkki: Jos tarjoilet juuston suolaisena palana, voit maustaa juustomassan esim. valkosipulilla ja yrteillä.

Älä heitä ylijäävää heraa pois vaan käytä se esim. sämpylä- tai leipätaikinaan. Heran voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Kun Mellunkylän Martat vierailivat Metsäkylän Marttojen luona lokakuussa, tarjoilimme kotijuustoa tuorejuustona perinteisen saaristolaisleivän päällä.

Paistettu kotijuusto


Nosta yön yli valunut juusto uunikestävään vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle.
Voitele juusto munankeltuaisella ja paista 225*C noin 15-20 min tai niin kauan, kun juusto on saanut kauniin ruskean pinnan.

Säilyvyys:
Kotijuusto säilyy jääkaapissa tuoreeltaan noin 3 päivää. Paistettuna päivän pari kauemmin.



Gourmetversio kotijuustosta


Leikkaa parinpäivän vanhasta kotijuustosta noin 2 cm paksuisia annossiivuja. (parinpäivän siksi, että silloin juusto on jo varmasi tarpeeksi kiinteää.
Pyöräytä juustopalat ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa.
Paista pannulla molemmin puolin reilussa voissa kauniin ruskeaksi.
Ripottele päälle hieman sormisuolaa tai rouhaise kevyesti merisuolamyllystä.
Tarjoile heti ja kuumina mustaherukkahillon tai -survoksen kera.

Vinkin vinkki: Korppujauhot voit korvata esim. mantelijauhoilla niin saat annoksesta gluteenittoman.

Hätätapauksessa…. paista vaan ihan sellaisenaan ja syö vaikka sormin pannulta.


Lupsakkaa viikonloppua joka iikalle <3

//tiina 





PRINT RECIPE

4 kommenttia

  1. Oi OI, ihan mielettömän hyvännäköistä!!!!! Kiitos muistutuksesta, tätä on lähiaikoina pakko tehdä, on se vaan sellaista herkkua. Ihana tuo paahteinen kuori kuin Ilves juustoa katselisi <3.

    VastaaPoista
  2. Kylläpä näyttääkin herkulliselta erityisesti tuon hillon kanssa.
    Tällainen juustohan sopisi hyvin joulupöytäänkin <3
    Ihanaa viikonloppua Tinsku!

    VastaaPoista
  3. On niiin herkullisen näköistä, että tekisi mieli heti maistaa. Juustojen tekoa en ole aiemmin edes harkinnut, mutta jospa ohjeillasi yrittäisin. Laktoositon ruokavalioni voi olla haaste, mutta kai onnistuu. Kiitos paljon ohjeesta ja mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  4. Omnomnom.....miten herkullista 😍 Kotijuusto ja hillo...nyt tuli nälkä.

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall