Retroreseptinä Mustikkainen kinuskiuunijäätelö kasarimeiningillä

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016


Uunijäätelö oli varmasti yksi kasariajan suosituimmista jälkiruuista, enkä kuvitellut juurikaan kenenkään sitä enää aikoihin valmistaneen. Oliko siis tuo ihana marengilla kuorrutettu jäätelökakku jäänyt vallan unholaan?

Olin kuitenkin osittain väärässä, sillä 2000 luvulla tuo jälkiruoka on saanut uuden nimen. Uusi nimi on Baked Alaska.
Valmistustapakin on matkanvarrella muuttunut ja jälkiruoka kasataan ensin kulhoon, jäädytetään, kipataan uunipellille ja kuorrutetaan.

Kunnioitan nyt kuitenkin tässä reseptissä kasarin perinteitä ja valmistin uunijäätelön kasaamalla täytteet suoraan pohjan päälle.

Pohja on perinteisesti perus sokerikakkupohja jonka hätäinen- tai mökkikokki voi ostaa vaikka kaupasta valmiina.
Jos uunijäätelöä haluaa tuunata, niin pohjanhan voi tehdä myös vaikka keksimuruista. Myös pienet annos uunijäätelöt ovat hauska idea. Nehän voi rakentaa vaikka kahvikuppeihin.

Uunijäätelön täyttämisessä voi sitten kukin laittaa luovuutensa peliin tai käyttää juurikin niitä aineksia mitä kaapinperältä nyt sattuu löytymään. Säilykehedelmiä, hilloja, erilaisia jälkiruokakastikkeita, siirappeja, tuoreita hedelmiä, pakastemarjoja ym. ym.
Omaani kaivelin pakastimesta mustikoita ja valmistin kevennetyn version kinuskikastikkeesta.

Pohjan valmistin myös täysin viljattomasti kookosjauhoista.
Jäätelönä voi käyttää ihan perus vaniljajäätelöstä vaikkapa lakritsan makuiseen. Voit käyttää kasvijäätelöä jos lopputulos pitää olla maidoton. Sokeritonta jäätelöä on saatavilla ja hifistelijä valmistaa jäätelönsä itse.

Kukin siis tyylillään J

Mustikkainen kinuskiuunijäätelö


Pohja (viljaton)
  • ·         2 kanamunaa
  • ·         ¾ dl sokeria tai haluamaasi makeutusainetta pakkauksen muuntotaulukon mukaan
  • ·         ½ dl kookosjauhoja (ei hiutale)
  • ·         2 tl psylliumia
  • ·         ½ tl leivinjauhetta


Perus sokerikakkupohja:
  • ·         2 kananmunaa
  • ·         ¾ dl sokeria
  • ·         1 dl vehnäjauhoja
  • ·         ½ tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti vaahdon joukkoon varovasti nostellen.
Kaada taikina voideltuun irtoreunaiseen kakkuvuokaan. Voit varmuuden vuoksi myös leivittää kakkuvuokaa haluamallasi tavalla tai laittaa vuuan pohjalle leivinpaperin.
Paista 225 C* 10 – 15 min


Kinuskikastike
  • ·         2 dl kermaa
  • ·         2 dl tummaa sokeria esim. kookos. Tai 1 dl kookos ja 1dl esim. karppisokeri tai muu kuumennusta kestävä makeutusaine pakkauksen muuntotaulukon mukaan.

Laita kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan.
Keitä hiljalleen kasaan välillä sekoitellen noin 10 min.


Marenkikuorrutus
  • ·         4 kananmunan valkuaista
  • ·         1 dl sokeria. (Itse käytin puolet ja puolet suhteella kookos + karppi)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi

Uunijäätelön valmistaminen:

  1. Laita kakkupohja uunin kestävään vuokaa.
  2.  Kasaa pohjan päälle jäätelön palasia ja mustikoita.
  3. Valuta päälle hieman kinuskikastiketta
  4. Lusikoi marenki kakun päälle niin, että kaikki jäätelö peittyy myös reunoista.
  5. Koristele mantelilastuilla
  6. Voit hyvin viedä kakun tässä vaiheessa vielä pakastimeen odottelemaan ja paistaa vasta juuri ennen tarjoilua.
  7.  Paista kakku uunin yläosassa 230-250 *C noin 3 min, kunnes marengin pinta saa kaunista väriä.
  8.    Koristele kinuskikastikkeella ja marjoilla.
  9.   Tarjoile heti
Vinkki: 
Jos kakkua jää yli, niin sen voi surutta laittaa pakastimeen. Maistuu aivan taivaalliselta vielä myöhemminkin.



3 kommenttia

  1. Voi taivas miten ihanalta tuo näyttää <3 Pakko testata ja yllättää mies tällä herkulla.

    VastaaPoista
  2. Uunijäde on nyt tullut vastaan muutamilta suunnilta ja tämä sinunkin versiosi näyttää niin hyvältä että taitaa itsekuri pettää juuri nyt. Vieläköhän mahtaa maistua yhtä hyvältä omaan suuhun kuin aikoinaan - uskoisin niin ☺

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköistä! Täytyy myöntää että tämä kasariherkku on jäänyt itselltäni maistamatta. Tosin asia on nyt helppo korjata ;)

    VastaaPoista