Thaimaalainen menu talvipäivän iloksi


Mikäs maistuu pirteänä pakkaspäivänä paremmalta kun lempeän tulinen ruoka. Näin kunnon paukkuvan pakkasen kunniaksi päätin järkätä meille loppiaiseksi thaimaalaisen menuun.

Alkuun valitsin lämpimän mausteisen Tom kha gain eli kookos-kanakeiton. Se onnistui yli odotusten ja maultaan vastasi varmasti ihan alkuperäistä versiota jos sellaista nyt sitten onkaan. Varmasti jokaisella thaimaalaisella kokilla on joku oma pikku juttu sopassaan.

Pääruuaksi valmistin paistettuja naudanlihasuikaleita, jotka olivat muhineet ensin riisiviinietikkaisessa marinaadissa parisen tuntia ennen paistoa. Lisukkeeksi syntyi panang curry tahnalla maustettuja kasviksia sekä riisiä kahdella tapaa.

Vaaleampi riisi on paistettu sipulin kera ja maustettu rapukastikkeella. Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta usko pois se toimii.
Toisena riisinä oli musta riisi, joka tunnetaan myös nimellä kielletty riisi. Kielletty siksi, koska entisaikaan kiinassa alamaiset eivät saaneet tuota erityistä riisiä syödä. Musta riisi sisältää muuten valtavasti antioksidantteja ( kuulemma yhtä paljon kuin mustikassa ).
Tämä riisi oli melkoisen puuroinen ja ystäväni toisaalla keittämä ihan irtonaista. Ilmeisesti lajikkeissa on eroja.

Jälkiruokana tarjoilin hedelmäsalaattia jonka päälle paahdoin kookoshiutaleita ja kylkeen vaahdotin vielä kookoskermaa

Maittavan aterian lisäksi minulla oli tässä tapauksessa kieltämättä vähän omakin lehmäkin ojassa. Tamarin ravintolat järjestävät #tamarinhetki kilpailun, johon kuka tahansa voi osallistua kuvaamalla oman tamarin hetkensä. Kuva tägätään instagramiin #tamarinhetki @tamarinravintolat ja näin voi voittaa kahden hengen matkan Bangokkiin. Aivan loistavaa!

Myös bloggaajille on oma kisansa mistä voi voittaa yhden hengen matkan ja kokkikoulun Bangokissa. Minä osallistun siis siihen tällä postauksella.

Aikaa osallistua kisaan on 10.1.16 asti, joten vielä ehtii hienosti. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löydät täältä: http://tamarin.fi/tamarinhetki/

Nämä valmistamani ruuat eivät välttämättä ole ihan oikeaoppisen thaimaalaisia ja niissä on tinskumainen twisti.
Siitä huolimatta, toivottavasti inspiroidut kuvistani ja resepteistäni. Meillä ainakin kaikki tykkäsivät kovin.



Tom kha gai - Thaimaalainen kookos- kanakeitto

Tarvitset:

  • 400 g maustamatonta broilerin fileetä
  • 100 g siitakesieniä tai suomalaisittain pieni kourallinen kuivattuja tatteja
  • 2 purkkia kookosmaitoa (a 400 ml)
  • 2 dl vettä
  • 1-2 kanafondia tai kuutiota
  • 3 pitkää punaista chiliä tai maun mukaan
  • 1 ruukku koriantelia
  • 6 kaffir-limetinlehteä kuivattuna
  • noin 4 cm pala tuoretta inkivääriä pienenä silppuna
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • 2 limetin mehu. Voit myös raastaa limetin kuorta lisämausteeksi
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 3 tl sitruunaruohotahnaa
  • 1 rkl kookossokeria
  • tilkka öljyä

Kypsennä broilerinfileet pannulla paistaen (älä mausta) ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
Halkaise chilit ja poista niistä siemenet.
Pilko siitakesienet, silppua korianteri ja murskaa kaffirin lehdet.
Paahda chilejä ja valkosipulia hetki öljyssä ja kaada päälle kookosmaito.
Lisää kaikki muut aineet paitsi korianteri.
Anna kiehua hiljalleen noin 7 min.
Nosta kattila liedeltä ja lisää keiton joukkoon korianterisilppu

Pääruokakeittona tästä riittää noin 4. lle. Alkukeittona varmasti hyvin kuudelle.


Paistettua naudanlihaa ja kasviksia thaimaalaisittain 4.lle

Tarvitset:

  • n 500 - 600 g mureaa naudanlihaa esim ulkofile tai mureutettu paisti

Lihan marinadiin

  • 2 punaista pitkää chilia silputtuna (poista siemenet)
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 3 rkl kalakastiketta ( hätätapauksessa soijakin käy)
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • 1 rkl kookossokeria
  • 2 rkl öljyä
Kasviksiin:
  • 2 isohkoa porkkanaa 
  • 2 punaista paprikaa
  • 1 keltainen paprika
  • 1 vihreä paprika tai vihreitä pitkiä papuja
  • 1 sipuli
  • 2 rkl panang currytahnaa tai muuta currytahnaa
  • 2 rkl öljyä
  • pieni pala tuoretta inkivääriä murskattuna
  • 1 limetin mehu
Marinoi ensin liha. 
Suikaloi liha poikkisyin ohuiksi suikaleiksi. 
Sekoita marinaadin aineet keskenään. 
Laita liha suljettavaan pussiin ja kaada marinaadi päälle. 
Hölskyttele ja rutistele pussia niin, että varmasti kaikki lihat ovat kosketuksissa marinadiin. 
Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin.
Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistoa


Pilko kaikki kasvikset pitkiksi suikaleiksi ja silppua inkivääri pieneksi silpuksi.
Purista limestä mehu.
Laita currutahna ja öljy pannulle kuumenenaan.
Lisää pannulle ensi porkkanat ja kääntele niitä muutama minuutti.
Seuraavaksi pavut jos käytit niitä.
Sitten sipulit, paprikat ja kääntele vielä muutama minuutti. Näin kaikki kasvikset saavat sopivan kypsyyden. Tarkoitus olis jättää kasviksiin vielä kiva vähän rapsakka suutuntuma.
Ota kasvikset pois hellalta ja kaada limetin mehu kasvisten päälle ja sekoita.

Purista pussista marinaadi pois ja kuivaa lihasuikaleita hieman talouspaperilla.
Kuunenna hieman öljyä paistinpannussa ja paista lihat nopeasti ruskeiksi.

Tarjoile liha erikseen tai sekoita kasvisten joukkoon.

Rapukastikkeella maustettu paistettu riisi 4.lle

Tarvitset:
  • n. 3 dl basmatiriisiä
  • 1 iso sipuli
  • 2 - 3 rkl rapukastiketta
  • tilkka öljyä paistamiseen

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
Jäähdytä riisi kylmällä vedellä huuhtelemalla.
Pilko sipuli hienoksi silpuksi.
Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä ja kuullota sipuleita hetki.
Lisää riisit ja pirkottele rapukastike päälle.
Paista riisejä kokoajan sekoitellen niin että ne saavat vähän väriä

Käyttämäni rapukastike

Musta riisi

Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. 


Käyttämäni musta riisi



Thaimaalaistyylinen hedelmäsalaatti, paahdettua kookosta ja kookoskermavaahtoa

Tarvitset:
tuoreita hedelmiä pilkottuna esim. ananas, omena, kiwi, banaani, mango, litsi

Paahdettuun kookokseen:
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 2 rkl kookossokeria
Kookoskermavaahtoon:
  • 2 dl kylmää kookoskermaa ( laita jääkaappiin hyvissä ajoin)
  • 1 rkl kookossokeria
  • ripaus aitoa jauhettua vaniljaa tai tl vaniljasokeria
Tee ensin kermavaahto. Lisää kookoskermaan sokeri ja vanilja ja vatkaa paksuhkoksi vaahdoksi. Tämä vaatii vähän kärsivällisyyttä, mutta kyllä se vaahtoutuu.

Paahda kookoshiutaleita kuumalla kuivalla paistinpannulla kokoajan sekoitellen niin että ne saavat kauniin ruskean värin. Älä käännä selkääsi pannulle hetkeksikään.... usko pois ne palavat varmasti.
Ota pannu pois liedeltä ja kaada joukkoon kookossokeri. Sekoita ja anna jäähtyä

Kasaa hedelmäsalaatti annoksiksi ja ripottele päälle paahdettua kookosta ja tarjoile kookoskermavaahdon kera. Tämä on herkkua kerrassaan!



Huom: Muistathan tarkistaa aina käyttämäsi currytahnat, soija- ja kalakastikkeen tuoteselosteet jos ruokavieraanasi on keliaakikko. Vehnää ja gluteiinia löytyy nykyään mitä odottamattomimmistä raaka-aineista

Kurkkaa myös muut blogin mahdolliset tyyliin sopivat inspiraation lähteet alla olevista linkeistä.











#tamarinhetki @tamarinravintolat
PRINT RECIPE

13 kommenttia

  1. Kiitos, mahtavat kuvat sait mieleni palaamaan vuoden takaiseen Thaimaan matkaamme �� vesikielellä aloin suunnittelemaan viikonlopun ostoslistaa, munu onkin tässä valmiina. Nimimerkillä rakkaus thairuokaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, ihana kuulla. Mukavia kokkaushetkia <3

      Poista
  2. Siis nam, nam ja nam. Aivan ihanan näköisiä annoksia ja makuyhdistelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Outi. Rakastan ruuassa värejä ja siksi thairuokia onkin niin mukava tehdä.

      Poista
  3. hyviä ja raikkaan näköisiä annoksia. syön usein taimaalaisittain valmistamaani kanaruokaa, jonka opetti minulle thaimaassa asunut kaverini Jouni. mutta öljyn sijasta käytän kalalientä paistamiseen. siinä eimissään nimessäkaistu kala. kiinalaisista ruokakaupoista saa halvalla ja kaikkea mausteita näihin ruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Mielenkiintoista. Tuota paistokikkaa pitääkin testata. Itse ostan myös usein tarvikkeet meidän lähellä olevasta Aasia marketista.

      Poista
  4. No nyt valuu suupielistä...ottaako Tinskun ravintola vastaan pöytävarauksia? :) Mahtavaa että osallistuit ja onnea kisaan! En millään malttaisi odottaa tietoa matkaseurasta, ehkä me kohta pakkaamme laukkuja :) Linkkasin postauksesi blogissani.

    http://liemessa.blogspot.fi/2016/01/tamarinhetki.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah... no pitää miettiä. Ravintolapäivän popup on kyllä siintänyt haaveissa :)
      No mutta hienoa, että sinuakin pidetään jännityksessä vaikka sun lippu on jo varma :) Mä kuule täällä niin henkisesti jo pakkaan matkalaukkuja. Olisi kyllä niin toiveiden täyttymys päästä mukaan <3 No katsotaan kuinka akan käy :)

      Poista
  5. Kyllä maar on hyvät reseptit! Thaikku on ruoka nro1 ja harvemmin osaan sitä tehdä, kiitos resepteistä. Tom Kha keittoa ollaan tosin tehty, aj niin hyvää. Leppoisaa viikonloppua Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauha kouraan vaan, kattilat tulille ja kokeilemaan. Kiitokset Tiia <3 Tämä viikonloppu on nyt pitkää ajoa ja sukulaisten tapaamista surullisissa merkeissä.

      Poista
  6. Kyllä maar on hyvät reseptit! Thaikku on ruoka nro1 ja harvemmin osaan sitä tehdä, kiitos resepteistä. Tom Kha keittoa ollaan tosin tehty, aj niin hyvää. Leppoisaa viikonloppua Tinsku <3

    VastaaPoista
  7. En kestä...aivan ihanaa settiä! Ansaitset voiton : ) Kyllä piti purra omaa hammasta ja tainnuttaa kisainnostusta...oin niin lähellä osallistua kisaan! Onneksi tuo vauva hieman rajoittaa...Onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset ihana Heli <3 Taso on kova vaikka skippasitkin tällä kertaa. Nyt meillä muillakin on edes jotain mahkuja :D Kovasti näin kyllä vaivaa tämän kilpailun edeen ja tein ihan sydämellä. Katsotaan mihin se riittää. Kiitoksset vielä kannustuksesta <3

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall