Itse tehty kebab kaikkine lisukkeineen on vaan niin must juttu


Itse tehtyä kebabia tulee tehtyä yleensä muutaman kerran vuodessa. Yllättävän harvoin siis siihen nähden kuinka herkullista kebab on. Monasti kebabin tekoon minut innoittaa juurikin ylipääsemätön jauhelihatarjous ja sellaiseen törmäsin tuossa ennen joulua. Kaiken jouluruokapostauksen tiimellyksessä päätin jättää reseptin odottelemaan sopivampaa aikaa eli uuttavuotta.

Kebabhan on sitten sitä slow foodia sanan varsinaisessa merkityksessä. Ensin vaivataan jauhelihaa, sitten lihaa paistetaan ainakin 4 h hitaasti kypsyttämällä. Sitten jäähdytellään taas odotellaan vielä sinne seuraavaan päivään, jotta maut ovat tasaantuneet ja liha olisi leikattavissa ohuen ohuiksi siivuiksi.
Suosittelen todellakin malttamaan, koska jos leikkaat lihan kuumana, niin se on vaan mausteinen mureke. Usko pois.

Itse tehty kebab on aivan loistavaa ruokaa illanistujaisiin. Laita lihat ja erilaisia lisukkeita tarjolle erillisiin astioihin, niin jokainen voi rakennella sellaisen kebabannoksen kun haluaa. Vinkkejä lisukkeiksi alla.

Tarjoile kebablihan lisukkeina esim:

  • saalaatinlehtiä
  • sipulirenkaita
  • pepperoneja
  • tomaattia ja kurkkua siivuina
  • hunajamelonia
  • pitaleipiä (ohje tavalisiin ja gluteenittomiin alla. Täysin viljattomia saatte vielä odottaa)
  • tulista kebabkastiketta (ohje alla)
  • jogurttikastiketta (ohje alla)
  • lohkoperunoita
  • riisiä


Kebabliha


  • 2 kg naudanjauhelihaa
  • n. 1.5 rkl suolaa
  • 4 rkl mustapippurirouhetta
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • (1 tl chilijauhetta)
  • 3 rkl oliiviöljyä

Sekoita suola, mausteet ja öljy keskenään tasaiseksi tahnaksi.
Laita jauheliha taikinakoukuilla varustettuun yleiskoneeseen.
Lisää maustetahna ja vaivaa jauhelihaa muutama minuutti niin, että mausteet ovat varmasti sekoittuneet tasaisesti lihaan.
Ota lihasta pieni koemaistopala ja paista se pannula tai mikrossa. Lisää tarvittaessa vielä mausteita, mutta vaivaa lihaa vielä noin 15 min tai niin kauan että se muuttuu rakenteeltaan tasaiseksi ja sitkomaiseksi.
Muotoile massasta ranteen vahvuinen pötkö ja kääri se piukasti folioon. Kiepauta lisää foliota paketin ympärille, jotta se varmasti pysyy hyvin kasassa.
Tee veitsellä pari reikää käärön alaspäin tulevalle puolelle ja nosta pötkö uuniritilälle.
Laita alle vielä leivinpaperilla suojattu uunipelti, jotta lihasta valuva ylimääräinen rasva valuu pellille, eikä uunin pohjalle. Jos haluat lihan olevan kosteampaa, niin jätä reijät tekemättä, mutta käytä silti varmuuden vuoksi myös uunipeltiä.
kypsennä lihaa 100* C 4 tuntia. Lämpötila ei saa olla yhtään korkeampi koska, silloin lopputuloksena on ylikypsä mureke.

Anna kebabin jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta sitten kylmään kiinteytymään ainakin 10 h. Jos et pistellyt reikiä paketin pohjaan, niin poista folio ja kääri liha uuteen puhtaaseen folioon ennen kylmään laittoa.
Vuole täysin kylmästä kebabista ohuita siivuja juustohöylällä tai terävällä veitsellä. Voit myös pitää kebabia pakasitmessa hetken vuolemisen helpottamiseksi.

Helpoiten isomman määrän kebablihaa saa lämpimäksi uunipellillä. Pirskottele halutessasi hieman oliiviöljyä lihasiivujen päälle ja lämmitä uunissa 225* C . Käännä lihat kerran lämmityksen aikana.
Pienempi määrä tulee helposti vaikka tilkassa öljyä paistinpannulla.

Tulinen kebabkastike


  • 800 g tomaattimurskaa
  • 2 dl vahvaa kahvia
  • 10 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 iso suippopaprikaa kuutioituna
  • 2 sipulia silputtuna
  • 5 kpl vahvoja pepperoneja silputtuna
  • 2 tl mustapippuria rouheena
  • 3 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl chilijauhetta tai maun mukaan tuoretta chiliä
  • 0.5 dl punaista balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl kookossokeria tai hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • tilkka öljyä

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki.
Lisää muut silputut ainekset ja pyöräyttele niitä myös kuumassa kattilassa minuutti kaksi.
Lisää tomaattimurska ja kaiki muut ainekset paitsi balsamietikka. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia.
Lisää balsamietikka. Anna kiehahtaa ja tarkista maku.

Jos pelkäät kastikkeesta tulevan liian tulista niin puolita chilin ja peppronin määrä. Lisää sitten tarvittaessa kypsennyksen loppuvaiheessa.

Voit halutessasi soseuttaa kastikkeen esim. sauvasekoittimella.

Tarjoile kuumana tai kylmänä.

Vinkki: Jos kastiketta jää paljon yli, niin se kannattaa pakastaa erissä ja käyttää vaikka jauhelihakastikkeen pohjana myöhemmin. Kastike säilyy myös melko hyvin jääkaapissa. Varsinkin jos kiehautat kastikkeen uudestaan ja kaadat kuumana puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin.

Jogurttikastike


  • 4 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 dl majoneesia
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl kookossokeria, hunajaa yms.
  • 0.5 tl mustapippuria rouhittuna
  • ( hieman silputtua tuoretta minttua, korianteria tai ruohosipulia)

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua kylmässä puoli tuntia.

Pitaleivät 8 kpl


  • 5-6 dl durumvehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta + 1 tl psylliymia yhteen sekoitettuna
  • 2.5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa

Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy.
Alusta joukkoon jauhot vähän kerrallaan.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 8 osaan ja pöyräytä ne palloiksi jotka kaulit ohuiksi noin 1 cm paksuisiksi "lätyiksi". Anna kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa vielä puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 230-250* C.
Paista pitaleipiä noin 5 min. Leipien pitäisi pullahtaa uunissa lähes palloiksi. Älä avaa uuninluukkua paiston aikana.
Laita valmiit pitaleivät liinan alle jäähtymään.




PRINT RECIPE

17 kommenttia

  1. Meillä kebabia tehdään alusta loppuun itse n. kerran kuukaudessa. On se kyllä niin paljon parempaa itsetehtynä kuin valmiiksi pakastimesta ostettuna.

    Ihanaa viikkoa Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Onko teillä joku oma mausteseos mitä laitatte? Olisi mielenkiintoista kuulla. Ihanaa viikkoa sinne teille myös Outi <3

      Poista
  2. Kauanko massaa pitää vaivata, jos sen tekee käsin? Meillä kun ei ole yleiskonetta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotta massasta tulee tarpeaksi kiinteä, niin sitä pitäisi veivata sen 15-20 min ainakin. Massan pitäisi olla kiinteän sitkoinen ja siinä selvästi erottuu kuin rihmoja. Jos teet tuon 2 kg satsin niin suosittelen ottamaan mahdollisimman ison astian esim. pesuvadin missä vaivaat. Telkku päälle ja pesuvati syliin ja vaivaa..vaivaa..vaivaa :) Siinä tulee hyvä käsi/hartiatreeni ja samalla voi purkaa mahdollisia patoutumia kun mäiskiin jauhelihaklönttiä pesuvatiin :) Mukavaa uuttavuotta <3

      Poista
    2. Itse käytin sähkövatkaimessa olevia taikinakoukkuja (ne kiemurat vispaimet). Hyvin toimi!:)

      Poista
  3. Jos tämän tekee vain puolikkaana satsina, niin pieneneekö myös uunissapaistoaika puoleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pienene. 4 tuntia on uunissa silti :)

      Poista
    2. kiitokset nopeasta vastauksesta. testataanpa siis puolikkaana

      Poista
  4. Olipas kiva resepti, pakko itsekkin testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeera on tosiaan se juttu mikä saa itsetehdyn maistumaan juurikin niin aidolta. Testaa ihmeessä. Ihan tosi paljon tullut kiitosta tästä reseptistä.

      Poista
  5. Pitääkö tuon jauhelihan olla vähärasvaista vai ihan normia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse käyttänyt yleensä n. 7% rasvaista naudanjauhelihaa. Siitä on tullut hyvä. Voi varmasti olla rasvaisempaakin varsinkin jos tekee reijät folioon, että ylimääräinen rasva valuu pois.

      Poista
  6. Kiitos tästä reseptistä, aivan huippu! :) Mieheni rakastaa kebabia ja tästä reseptistä inspiroituneena aion yllättää hänet joku kerta tällä! :)

    VastaaPoista
  7. Suosittelen kokeilemaan 1kg naudan ja 1kg lampaan / karitsanjauhelihaa

    VastaaPoista
  8. Pitääkö valmis kebab lämmittää uunissa tai pannulla, vai voiko sen lämmittää mikrossa? Vaikuttaako makuun?

    VastaaPoista
  9. Olen tehnyt Peltomaan nautasikajauhelihasta ja se on niin hyvää!! Todella jauhettu hyvin ja sille riitti 5 min sekoitus vatkaimella.Ja tuota lihaa saa Porin alueella rekosta.

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall