Paahdettu myskikurpitsakeitto




Kurpitsakeitto on yksi suosikkikeitoistani. Tässä keitossa on käytetty myskikurpitsaa, mutta yhtähyvin voit käyttää mitä tahansa kurpitsaa. Kokeile esim. keltaista- ja kesäkurpitsaa yhdessä. Jätä silloin paahtaminen pois.
Alla vielä vähän tietoa tästä loistavasta kasviksesta, mutta voit toki skipata senkin ja siirtyä suraan reseptiin :

Kurpitsan historiaa

Kurpitsa tuli Eurooppaan 1500-luvulla Keski-Amerikasta, ja siitä tuli nopeasti suosittu kasvis. Samoihin aikoihin kurpitsa rantautui myös Suomeen. Kurpitsan tiedettiin olevan terveellinen kasvis. Ensimmäiset merkinnät kurpitsan terveysvaikutuksista löytyvät jo ajanlaskumme ensimmäiseltä vuosisadalta peräisin olevasta Dioskoridesin yrttien lääketieteellisestä käytöstä kertovasta kirjasta Materia Medicasta. Kirja ylistää kurpitsan haavaumia ja turvotusta parantavia ominaisuuksia sekä kehuu kurpitsaa helposti sulavaksi ruuaksi.

Terveellinen kurpitsa

Kirkkaan oranssi kurpitsan väri kertoo kurpitsan sisältävän runsaasti betakaroteenia, sangen tärkeää antioksidanttia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Betakaroteenin on todettu vähentävän tiettyjen syöpien riskiä sekä tarjoavan mahdollisuuden sydäntauteja sekä eräitä ikääntymisen oireita vastaan. Runsaan kuitumäärän lisäksi kaikki kurpitsat sisältävät myös huomattavasti kaliumia, jonka tasapaino on äärimmäisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Kalium säätelee lisäksi sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonin eritystä.
Kurpitsa on myös tunnettu rohdoskasvi, rohdoksena käytetään kurpitsan ja sen eri viljelymuotojen kypsiä, kuivattuja siemeniä sekä niistä tehtyjä valmisteita. Kurpitsansiemenet sisältävät B-ryhmän vitamiineja, proteiinia sekä paljon rautaa ja kalsiumia. Koska kurpitsansiemenissä on lisäksi sinkkiä, käytetään näitä rohdoksina muun muassa miesten eturauhasen liikakasvun ja siitä johtuvien virtsaamishäiriöiden hoidossa. Kurpitsansiemenöljy sisältää taasen kasvi- steroleja, joilla on eturauhasvaivoja ehkäisevä ja lieventävä vaikutus, kasvisterolit vahvistavat myös virtsarakon lihaksia. Kurpitsansiemenöljy sisältää myös välttämättömiä rasvahappoja, jotka tutkimusten mukaan lievittävät naisilla vaihdevuosioireita sekä rintojen arkuutta.
Lääkinnällisesti eturauhasvaivoihin keskimääräinen päiväannos on 10 g hienoksi jauhettuja siemeniä

Paahdettu myskikurpitsakeitto 4.lle


Tarvitset:
  • noin 1kg myskikurpitsa
  • 2 keltasipulia
  • 8 dl kana tai kasvislientä
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 punainen chili tai maun mukaan chilikastiketta
  • mustapippuria
  • paprikajauhetta
  • loraus öljyä
  • (1 tl kookossokeria)
  • (1 tl juustokuminaa)
  • (1 tl kurkumaa)

Työläin vaihe keiton valmistuksessa on kurpitsan käsittely, mutta valmis keitto palkitsee vaivan. Myskikurpitsan paloittelu vaatii voimaa. Itse ulkoistin tämän vaiheen isännälle.
Kurpitsan paahtaminen ennen keittämistä tuo paremmin kurpitsan makua esiin ja syventää kauniin oranssista väriä.

Valmistus:
Halkaise kurpitsa ja pilko se pitkänmallisiksi paloiksi. Säästä siemenet. Huuhtele ne lävikössä ja laita talouspaperin päälle kuivumaan. (paahdetaan ne keiton päälle)
Voit kuoria kurpitsan tässä vaiheessa tai laittaa palat kuorineen uuniin paahtumaan. Kurpitsaliha lähtee helpommin irti kuoresta paahtamisen jälkeen.

Itse poistin kuoret ja pilkoin pienemmiksi paloiksi jo ennen paahtamista. ( Tai no, kuten jo ylempänä mainitsin niin ulkoistin tämän ikävimmän vaiheen isännälle)
Lorauta vähän öljyä ja ripottele suolaa kurpitsojen päälle. Paahda palat uunissa noin 200*c puolisen tuntia

Pilko sipulit ja chili. Laita teräskattilaan ja kuulota niitä hetki öljyssä. Lisää liemi, paahtuneet kuoritut kurpitsat ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen 20 -30 min kunnes kurpitsat ovat pehmenneet.
Ota keittokattila liedeltä ja lisää tuorejuusto. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella.
Lisää tarvittaessa nestettä ja tarkista maku. Kiehauta keitto kuumaksi, mutta älä enää keitä.

Koristele keittoannokset paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja halutessasi lisää päälle ranskankermaa tai siivu vuohenjuustoa.

Paahdetut kurpitsan siemenet:
Paahda siemeniä pannulla tilkassa öljyä noin 10min. Kääntele etteivät kärähdä. Mausta paahtuneet siemenet ripauksella suolaa ja esim. savustetulla paprikajauheella.








Lähteet: Yle, Tohtori, Energiakeskus
PRINT RECIPE

17 kommenttia

  1. Loistavasti rakennetut sivut - just mun makuun. Kivoja kuvia eri valmistusvaiheista ja just oikea määrä tietoa.
    Taidan kokeilla tota kurpitsakeittoa tänään kun tuli hankittua ensimmäinen myskikurpitsa, ever.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :) Kurpitsakeittoa ajattelin itsekkin tänään pitkästä aikaa valmistaa. Myskikurpitsakeitto onkin viimepäivinä ollut hurjan suosittu resepti. Kausi parhaimmillaan :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Erinomainen resepti! Maistui ja oli uudenlainen maku, kiitos!

    VastaaPoista
  4. Erinomainen resepti! Maistui ja oli uudenlainen maku, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset. Huomasitko uuden kurpitsakeittoreseptini: Sopivasti savuinen kurpitsakeitto. On myös aivan ihanan makuinen <3

      Poista
  5. Kiitos erinomaisesta reseptistä! Yllätyin oikein miten ruokaisa keitto myskikurpitsasta tulikaan. Kerrankin lähti nälkä kasviskeittoa syömällä! ;)

    VastaaPoista
  6. Ihanaa! Kiitos hyvästä reseptistä!
    Päivi

    VastaaPoista
  7. Ihana ohje <3 Keitto oli ohan taivaallisen hyvää <3 <3

    VastaaPoista
  8. Olipa ihanaa soppaa! Myös 1-vuotias poikani lusikoi tätä vauhdilla mumisten samalla mmmmm nammm!

    VastaaPoista
  9. Olipa ihanaa soppaa! Myös 1-vuotias poikani lusikoi tätä vauhdilla mumisten samalla mmmmm nammm!

    VastaaPoista
  10. Tämä oli tosi hyvää ja ryöväsin reseptin omaan blogiin: http://aijaruokaa.arska.org/2016/12/myskikurpitsakeitto.html

    VastaaPoista
  11. Nam, tulipa herkullista! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  12. Olen jäänyt niin koukkuun tähän keittoon .Kolme kertaa on jo tullut tehtyä.😉

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall